zoek
NL FR
print
over
Sana

‘Als je ziet hoeveel meer energie je uit gezonde voeding haalt, is het zeker de moeite waard te investeren in een gezond lichaam en een gezondere levensstijl’

Katrijn Vanmoortel - Kortrijk

Toen ik zo’n drie jaar geleden in contact kwam met Sandra Bekkari en haar Sana-methode, is voor mij een hele nieuwe wereld opengegaan. Aanleiding voor mijn contact was zowel mijn gewicht – dat naar mijn mening toch doorheen de jaren en ingevolge een hectisch leven als advocaat en moeder van drie jonge kinderen gaan stijgen was – maar ook, en misschien nog meer, het gebrek aan energie dat ik had.

Elke namiddag tussen 13 en 16 uur had ik een echte middagdip en dit al van tijdens mijn studententijd.

Na gesprekken met onder meer mijn osteopaat begon het mij duidelijk te worden dat mijn gebrek aan energie en mijn gewichtstoename te wijten waren aan de inname van te veel koolhydraten en snelle suikers, en dit in combinatie met mijn overwegend zittend beroep.

Ik stelde vast dat ik eigenlijk maar bitter weinig wist over voeding en daar helemaal niet zo bewust mee bezig was. Toen ik begon te lezen over de glycemische index en over allerlei ingewikkelde voedselcombinaties die dan weer wel en niet mogen, zag ik door de bomen het bos niet meer.

In mijn zoektocht naar gezonde voeding en een gezondere levensstijl kwam ik zo in het jaar 2012 bij Sana terecht. Nadat ik het eerste boek Gezond en slank van Sandra had gelezen, was ik enthousiast om mijn voedingspatroon en leven onder handen te nemen, maar ik zocht toch wat ondersteuning en die ik vond ik bij Sandra, die mij persoonlijk begeleidt tot op vandaag.

Al van bij het eerste gesprek klikte het meteen met Sandra, maar ook met de Sana-methode die zij ontwikkeld heeft.

Ik leerde enorm veel bij over mijn eigen voedingspatroon, over gezonde voeding, over de noodzakelijkheid van beweging enzovoort. Ik maakte kennis met Matcha-thee, quinoa, volkoren speltbrood, chiazaadjes en tal van superfoods. Allemaal zaken die vandaag niet meer uit mijn leven weg te denken zijn, maar waar ik toen nog nooit van gehoord had.

Door de Sana-methode toe te passen, voelde ik hoe ik meer energie begon te krijgen, ondanks het feit dat ik meer lichaamsbeweging inplande in mijn weekschema, hoe mijn drang naar zoetigheid afnam en hoe mijn gewicht ook opnieuw daalde.

Ik volg de Sana-methode nog steeds. Sommige zaken zijn inmiddels dagelijkse routine geworden en niet meer weg te denken uit mijn leven. Voor andere zaken moet ik wat meer opletten en merk ik meteen de gevolgen als ik wat aan het afglijden ben. Maar vooral op die momenten blijven de tips van Sandra mij ondersteunen en vind ik terug het goede pad.

Het is zo dat gezonde voeding wat meer planning en inspanning vraagt dan het eten van allerhande fastfood en bereide gerechten. Als je echter ziet hoeveel meer energie je uit gezonde voeding haalt, is het voor mij alvast zeker de moeite waard om te investeren in een gezond lichaam en een gezondere levensstijl.

De Sana-methode helpt mij om dit op een aangename en waardevolle manier te doen. Ik kan het alleen maar aanraden!

 

‘100% voldoening en dit terwijl je kan blijven genieten van lekker eten!’

Ann en Claude - Nieuwpoort

Pas na ons veertigste levensjaar bleven de kilo's er beetje bij beetje, jaar na jaar, aanplakken. Na heel wat diëten die we niet konden volhouden, kwamen de afgevallen kilo's er meteen weer bij. De moed om er opnieuw aan te beginnen was ver te zoeken. Mijn man en ik hebben een horecazaak en ons eetpatroon was echt niet goed: geen tijd om te eten, onregelmatige uren, snoepen tijdens middag en avondservice, laat eten, glaasje wijn na de dienst...

Toen het boek Nooit meer diëten verscheen, kocht ik het direct, de titel sprak me aan, daar zat iets in! De getuigenissen overhaalden mijn man en mij om een afspraak te maken met Sandra en om de Sana-methode te volgen. Na de professionele uitleg gingen we van start. We leerden veel gezonder en anders eten en het gekke is dat we nu eigenlijk meer eten dan vroeger. Maar het resultaat: we zijn vele kilo’s lichter, mijn man en ik samen al 24 kg! We voelen ons veel fitter en hebben een maximum aan energie. Een dieet kan je het inderdaad niet noemen, want alles kan en mag, maar dan gezonder. Onze levensstijl is gewoon veranderd. Ook de 80/20-regel is super!! En als we op onze dag verlof eens zondigen: geen nood, die ene dag haalt je niet uit evenwicht.

Onze raad: wacht niet op het juiste moment, maar begin er meteen aan. Je hebt inderdaad wat karakter nodig om te starten, maar eens er resultaat is, heb je 100% voldoening en dit terwijl je kan blijven genieten van lekker eten!

 

‘Sana werd een echt familieverhaal’

Sabine Van Welden -

20 kg meer... Dit was me nog nooit overkomen! Een echte emo-eter! Zodra er stress aan te pas kwam, was mijn oplossing bij uitstek de snoepkast en waren allerlei koekjes en chocolaatjes mijn beste maatjes!

Gevolg: ik voelde me ongezond, futloos en energieloos!

Daar wou ik echt iets aan doen. Al dat overgewicht kon niet gezond zijn! Maar opnieuw een klassiek dieet volgen met voortdurend afwegen, lightproducten eten en drinken en toch de drang naar zoet behouden, wou ik niet.

En hier start mijn Sana-verhaal...

Via een vriendin kreeg ik de tip om contact op te nemen met Sandra Bekkari van Sana, want zij zou me tips kunnen bezorgen om niet te diëten, maar gezond te eten en toch gewicht te verliezen! Deze formule maakte me nieuwsgierig.

Ik maakte een afspraak met Sandra, die mij de basisregels van gezond eten verduidelijkte aan de hand van de 7 Sana-principes: een gezond ontbijt met superfoods en fruit, een middagmaal en avondmaal met veel groeten en twee gezonde tussendoortjes is voortaan mijn nieuw voedingspatroon. Aangevuld met regelmatig bewegen, zorgde dit ervoor dat ik intussen 10 kg ben afgevallen en ik me veel fitter voel dan voorheen!

Wat bovendien ook super is, is dat ook mijn huisgenoten mijn nieuwe eetgewoontes appreciëren! Zonder enige aanmoediging van mijn kant eten zij enthousiast mee van de gezonde maaltijden die ik klaarmaak! Daarenboven is de drang naar zoet volledig verdwenen! De snoep en koekjes werden vervangen door superfoods en door verschillende soorten lekker fruit!

Ondertussen is het eigenlijk een familieverhaal geworden... Ook mijn samenwonende zoon en zijn vriendin volgen intussen Sana. Zonder mijn medeweten hadden ze contact genomen met Sandra omdat ze ook wilden vermageren, maar door gezonder te eten! Door onregelmatige uren grepen ze geregeld naar ongezonde voeding en tussendoortjes. Ze zijn nu een paar maanden bezig en ook met succes!

En last but not least, ook mijn schoonzus, een prille vijftiger, die geleidelijk aan wat kilootjes aan het bijkomen was... Zij beklaagde zich erover dat ze zich niet meer zo fit voelde en wou dat overbodige gewicht kwijt. Mijn Sana-enthousiasme om op een gezonde manier gewicht te verliezen, wekte bij haar grote interesse op en zo contacteerde ook zij Sandra om met Sana van start te gaan!

Sana betekent voor ons het volgende:

- een eenvoudige manier van gezond gewicht verliezen;

- het volledige gezin kan mee-eten en iedereen is enthousiast over de lekkere, eenvoudige gerechten;

- we leren nieuwe producten ontdekken. Deze producten zijn niet exclusief, maar vroeger kochten we ze niet, omdat we niet wisten dat ze zo lekker waren;

- we experimenteren met deze producten, pimpen onze gerechten ermee (wat minder tijd inneemt dan je zou denken), zodat die er leuk uitzien, lekker smaken en bovenal gezond zijn!

- We kopen bewuster aan en eten bewuster. Het resultaat is dat we succes oogsten qua gewicht en de positieve resultaten moedigen ons aan om verder te doen. Door het feit dat we langzaam gewicht verliezen, geloven we erin dat we dit gewicht definitief kwijt zijn en dat er geen plaats is voor een jojo-effect.

- We eten pure producten, lekkere, gezonde oliën en dressings. We gaan terug naar de basis!

Sabine

‘Start nu en niet morgen’

Sylvia D. -

Gezonde voeding en gezond koken staan tegenwoordig volop in de spotlights. Zelf zag ik gelukkig al jaren geleden in dat voeding niet enkel een impact heeft op mijn gewicht, maar ook op mijn gemoed en gevoel. Met een kleine inspanning naar aanpassing van voedingsgewoontes – want ja, zeven stappen zijn nu toch niet zo veel hé – voelde ik me zo comfortabeler, beter in mijn vel en gevuld met tonnen energie dat ik mezelf niet meer moest overtuigen. Ik voelde me perfect en combineerde een drukke job met het huishouden, met sport, met sociale bezigheden, noem maar op.

Enkele veranderingen in mijn leven gooiden echter wat roet in het eten. Slaaptekort, te weinig georganiseerde dagen en gebrek aan motivatie lieten toe dat suiker (dat ik zelf toch vergif noem) opnieuw de overhand nam. Voor ik het wist zat ik in een vicieuze cirkel, hoewel ik de impact ervan goed kende en hoe goed ik me ook voelde zonder, ik kon er niet van af geraken. Omdat ik ging regelmatig ging lopen en pilates deed, bleef mijn figuur wel redelijk oké, maar dat altijd moe gevoel en die drang naar suiker waren vreselijk.

Ik had mij de Sana-principes doorheen de jaren eigen gemaakt. Mijn basisvoeding was lekker en gezond, maar door bepaalde omstandigheden lukte het mij niet om van die zoetigheden te blijven. Ik besliste om de hulp van Sandra opnieuw in te roepen en die begeleiding was voor mij meer dan nodig, aangezien ik vaststelde dat stressmomenten dikwijls gecompenseerd werden met suiker (suikerrijke snacks en wijn). Ik leerde beter omgaan met stress, beter plannen en organiseren en beter voorbereid te zijn op moeilijke momenten. Zo werken we momenteel met een gevisualiseerd lijstje van alternatieven, waarbij ik geleerd heb om leuke te doen in plaats van naar suiker te grijpen. Mijn persoonlijke lijstje was snel gemaakt en niet zo verwonderlijk staat koken (met verse ingrediënten) in de top drie, samen met mijn lievelingsmuziek beluisteren in bad en buiten bezig zijn met de poezen.

Ik geef toe, het lukt nog niet altijd, maar meestal wel en wat ik vooral onthouden heb, is: start nu en niet morgen!

‘Zelfs mijn gezin is enthousiast: bij haar mag je nog gaan’

Enza Muratore -

Toen ik voor het eerst bij Sandra kwam, had ik al verschillende diëten achter de rug. Mijn man dacht waarschijnlijk: ‘wat zal het nu weer zijn?’ en ‘hoelang ga je het nu volhouden?’.

Thuis zijn het allemaal goede eters, en de vrees dat ook zij ‘op dieet’ zouden moeten, zat er dus ook in. Het feit dat Sandra samenwerkt met toprestaurants was voor mijn man uiteindelijk de doorslag om zijn goedkeuring te geven (het is toch altijd leuker als je man achter je staat). Gelukkig voor mij werkt Sandra vaak met ingrediënten uit de mediterraanse keuken. Die smaken kenden mijn gezin en ik al, dus was het geen al te grote aanpassing. Wel moest ik onder andere mijn bordschikking aanpassen. Niet meer pasta met groenten, maar groenten met pasta. De recepten die ze mij meegaf, bleven in de smaak vallen, zowel bij groot als klein.

Mijn jongste zoon van 4 helpt me dan ook met veel plezier om de lekkere recepten klaar te maken want ja… hij is de chef-kok J Uitspraken zoals: "Bij haar mag je nog gaan!" en de lege, met smaak leeggegeten borden waren voor mij een grote geruststelling.

Zo at een vriend van mijn oudste zoon drie borden leeg van Sandra haar welbekende zuiderse groenten (met kip i.p.v. vis) zonder te beseffen dat dit uit een ‘dieetboek’? kwam.

Ik was blij: ik verloor geen tijd meer met het afwegen van iedere hap, ik hoefde geen punten of calorieën meer te tellen. Eigenlijk kookte ik veel ontspannener. Ik at alles, maar in de juiste proporties. Oké, het vraagt (vooral in het begin) een goede organisatie, maar na verloop van tijd wordt dit een automatisme.

Zo maak ik ’s avonds mijn ontbijt en lunch klaar, zo ontloop ik de verleiding om ’s morgens vlug een boterham met choco te smeren of een broodje te gaan kopen. En ook hier wil ik dat mijn lunchdoos zo mooi mogelijk oogt. Variatie in groenten met kleur doet daarbij zijn werk.

Dankzij Sandra heb ik ook Matcha-thee leren drinken. Ik geef het toe, in het begin lustte ik dit niet echt. Zeker niet als mijn thee koud werd. Ik dronk hem dus zeer heet (wat niet goed is voor de eigenschappen van Matcha). Nu drink ik hem met een beetje citroensap en ik vind het heerlijk, zelfs koud. Vooral het besef dat dit gezond is voor mijn lichaam is voor mij een stimulans om hem te blijven drinken. En op het werk... daar trekken sommigen hun neus op voor mijn groene drankje, maar toch heb ik al twee collega's kunnen inspireren om Matcha te drinken!

De Sana-methode is top en Sandra begeleidt en motiveert je ook als het eens wat moeilijker gaat (die bekende plateaus). Dankzij haar motivatie bleef het cijfer op de weegschaal tijdens moeilijke momenten gelijk in plaats van dat het weer steeg.

Zelfs op reis kon ik de Sana-methode toepassen, niet altijd, maar meestal wel, wat met de 80/20-regel heel haalbaar is. De juiste keuzes maken: daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben blij dat ik voor de Sana-methode gekozen heb!