zoek
NL FR
print
over
Sana

‘Als je ziet hoeveel meer energie je uit gezonde voeding haalt, is het zeker de moeite waard te investeren in een gezond lichaam en een gezondere levensstijl’

Katrijn Vanmoortel - Kortrijk

Toen ik zo’n drie jaar geleden in contact kwam met Sandra Bekkari en haar Sana-methode, is voor mij een hele nieuwe wereld opengegaan. Aanleiding voor mijn contact was zowel mijn gewicht – dat naar mijn mening toch doorheen de jaren en ingevolge een hectisch leven als advocaat en moeder van drie jonge kinderen gaan stijgen was – maar ook, en misschien nog meer, het gebrek aan energie dat ik had.

Elke namiddag tussen 13 en 16 uur had ik een echte middagdip en dit al van tijdens mijn studententijd.

Na gesprekken met onder meer mijn osteopaat begon het mij duidelijk te worden dat mijn gebrek aan energie en mijn gewichtstoename te wijten waren aan de inname van te veel koolhydraten en snelle suikers, en dit in combinatie met mijn overwegend zittend beroep.

Ik stelde vast dat ik eigenlijk maar bitter weinig wist over voeding en daar helemaal niet zo bewust mee bezig was. Toen ik begon te lezen over de glycemische index en over allerlei ingewikkelde voedselcombinaties die dan weer wel en niet mogen, zag ik door de bomen het bos niet meer.

In mijn zoektocht naar gezonde voeding en een gezondere levensstijl kwam ik zo in het jaar 2012 bij Sana terecht. Nadat ik het eerste boek Gezond en slank van Sandra had gelezen, was ik enthousiast om mijn voedingspatroon en leven onder handen te nemen, maar ik zocht toch wat ondersteuning en die ik vond ik bij Sandra, die mij persoonlijk begeleidt tot op vandaag.

Al van bij het eerste gesprek klikte het meteen met Sandra, maar ook met de Sana-methode die zij ontwikkeld heeft.

Ik leerde enorm veel bij over mijn eigen voedingspatroon, over gezonde voeding, over de noodzakelijkheid van beweging enzovoort. Ik maakte kennis met Matcha-thee, quinoa, volkoren speltbrood, chiazaadjes en tal van superfoods. Allemaal zaken die vandaag niet meer uit mijn leven weg te denken zijn, maar waar ik toen nog nooit van gehoord had.

Door de Sana-methode toe te passen, voelde ik hoe ik meer energie begon te krijgen, ondanks het feit dat ik meer lichaamsbeweging inplande in mijn weekschema, hoe mijn drang naar zoetigheid afnam en hoe mijn gewicht ook opnieuw daalde.

Ik volg de Sana-methode nog steeds. Sommige zaken zijn inmiddels dagelijkse routine geworden en niet meer weg te denken uit mijn leven. Voor andere zaken moet ik wat meer opletten en merk ik meteen de gevolgen als ik wat aan het afglijden ben. Maar vooral op die momenten blijven de tips van Sandra mij ondersteunen en vind ik terug het goede pad.

Het is zo dat gezonde voeding wat meer planning en inspanning vraagt dan het eten van allerhande fastfood en bereide gerechten. Als je echter ziet hoeveel meer energie je uit gezonde voeding haalt, is het voor mij alvast zeker de moeite waard om te investeren in een gezond lichaam en een gezondere levensstijl.

De Sana-methode helpt mij om dit op een aangename en waardevolle manier te doen. Ik kan het alleen maar aanraden!

 

‘100% voldoening en dit terwijl je kan blijven genieten van lekker eten!’

Ann en Claude - Nieuwpoort

Pas na ons veertigste levensjaar bleven de kilo's er beetje bij beetje, jaar na jaar, aanplakken. Na heel wat diëten die we niet konden volhouden, kwamen de afgevallen kilo's er meteen weer bij. De moed om er opnieuw aan te beginnen was ver te zoeken. Mijn man en ik hebben een horecazaak en ons eetpatroon was echt niet goed: geen tijd om te eten, onregelmatige uren, snoepen tijdens middag en avondservice, laat eten, glaasje wijn na de dienst...

Toen het boek Nooit meer diëten verscheen, kocht ik het direct, de titel sprak me aan, daar zat iets in! De getuigenissen overhaalden mijn man en mij om een afspraak te maken met Sandra en om de Sana-methode te volgen. Na de professionele uitleg gingen we van start. We leerden veel gezonder en anders eten en het gekke is dat we nu eigenlijk meer eten dan vroeger. Maar het resultaat: we zijn vele kilo’s lichter, mijn man en ik samen al 24 kg! We voelen ons veel fitter en hebben een maximum aan energie. Een dieet kan je het inderdaad niet noemen, want alles kan en mag, maar dan gezonder. Onze levensstijl is gewoon veranderd. Ook de 80/20-regel is super!! En als we op onze dag verlof eens zondigen: geen nood, die ene dag haalt je niet uit evenwicht.

Onze raad: wacht niet op het juiste moment, maar begin er meteen aan. Je hebt inderdaad wat karakter nodig om te starten, maar eens er resultaat is, heb je 100% voldoening en dit terwijl je kan blijven genieten van lekker eten!

 

‘Sana werd een echt familieverhaal’

Sabine Van Welden -

20 kg meer... Dit was me nog nooit overkomen! Een echte emo-eter! Zodra er stress aan te pas kwam, was mijn oplossing bij uitstek de snoepkast en waren allerlei koekjes en chocolaatjes mijn beste maatjes!

Gevolg: ik voelde me ongezond, futloos en energieloos!

Daar wou ik echt iets aan doen. Al dat overgewicht kon niet gezond zijn! Maar opnieuw een klassiek dieet volgen met voortdurend afwegen, lightproducten eten en drinken en toch de drang naar zoet behouden, wou ik niet.

En hier start mijn Sana-verhaal...

Via een vriendin kreeg ik de tip om contact op te nemen met Sandra Bekkari van Sana, want zij zou me tips kunnen bezorgen om niet te diëten, maar gezond te eten en toch gewicht te verliezen! Deze formule maakte me nieuwsgierig.

Ik maakte een afspraak met Sandra, die mij de basisregels van gezond eten verduidelijkte aan de hand van de 7 Sana-principes: een gezond ontbijt met superfoods en fruit, een middagmaal en avondmaal met veel groeten en twee gezonde tussendoortjes is voortaan mijn nieuw voedingspatroon. Aangevuld met regelmatig bewegen, zorgde dit ervoor dat ik intussen 10 kg ben afgevallen en ik me veel fitter voel dan voorheen!

Wat bovendien ook super is, is dat ook mijn huisgenoten mijn nieuwe eetgewoontes appreciëren! Zonder enige aanmoediging van mijn kant eten zij enthousiast mee van de gezonde maaltijden die ik klaarmaak! Daarenboven is de drang naar zoet volledig verdwenen! De snoep en koekjes werden vervangen door superfoods en door verschillende soorten lekker fruit!

Ondertussen is het eigenlijk een familieverhaal geworden... Ook mijn samenwonende zoon en zijn vriendin volgen intussen Sana. Zonder mijn medeweten hadden ze contact genomen met Sandra omdat ze ook wilden vermageren, maar door gezonder te eten! Door onregelmatige uren grepen ze geregeld naar ongezonde voeding en tussendoortjes. Ze zijn nu een paar maanden bezig en ook met succes!

En last but not least, ook mijn schoonzus, een prille vijftiger, die geleidelijk aan wat kilootjes aan het bijkomen was... Zij beklaagde zich erover dat ze zich niet meer zo fit voelde en wou dat overbodige gewicht kwijt. Mijn Sana-enthousiasme om op een gezonde manier gewicht te verliezen, wekte bij haar grote interesse op en zo contacteerde ook zij Sandra om met Sana van start te gaan!

Sana betekent voor ons het volgende:

- een eenvoudige manier van gezond gewicht verliezen;

- het volledige gezin kan mee-eten en iedereen is enthousiast over de lekkere, eenvoudige gerechten;

- we leren nieuwe producten ontdekken. Deze producten zijn niet exclusief, maar vroeger kochten we ze niet, omdat we niet wisten dat ze zo lekker waren;

- we experimenteren met deze producten, pimpen onze gerechten ermee (wat minder tijd inneemt dan je zou denken), zodat die er leuk uitzien, lekker smaken en bovenal gezond zijn!

- We kopen bewuster aan en eten bewuster. Het resultaat is dat we succes oogsten qua gewicht en de positieve resultaten moedigen ons aan om verder te doen. Door het feit dat we langzaam gewicht verliezen, geloven we erin dat we dit gewicht definitief kwijt zijn en dat er geen plaats is voor een jojo-effect.

- We eten pure producten, lekkere, gezonde oliën en dressings. We gaan terug naar de basis!

Sabine

‘Start nu en niet morgen’

Sylvia D. -

Gezonde voeding en gezond koken staan tegenwoordig volop in de spotlights. Zelf zag ik gelukkig al jaren geleden in dat voeding niet enkel een impact heeft op mijn gewicht, maar ook op mijn gemoed en gevoel. Met een kleine inspanning naar aanpassing van voedingsgewoontes – want ja, zeven stappen zijn nu toch niet zo veel hé – voelde ik me zo comfortabeler, beter in mijn vel en gevuld met tonnen energie dat ik mezelf niet meer moest overtuigen. Ik voelde me perfect en combineerde een drukke job met het huishouden, met sport, met sociale bezigheden, noem maar op.

Enkele veranderingen in mijn leven gooiden echter wat roet in het eten. Slaaptekort, te weinig georganiseerde dagen en gebrek aan motivatie lieten toe dat suiker (dat ik zelf toch vergif noem) opnieuw de overhand nam. Voor ik het wist zat ik in een vicieuze cirkel, hoewel ik de impact ervan goed kende en hoe goed ik me ook voelde zonder, ik kon er niet van af geraken. Omdat ik ging regelmatig ging lopen en pilates deed, bleef mijn figuur wel redelijk oké, maar dat altijd moe gevoel en die drang naar suiker waren vreselijk.

Ik had mij de Sana-principes doorheen de jaren eigen gemaakt. Mijn basisvoeding was lekker en gezond, maar door bepaalde omstandigheden lukte het mij niet om van die zoetigheden te blijven. Ik besliste om de hulp van Sandra opnieuw in te roepen en die begeleiding was voor mij meer dan nodig, aangezien ik vaststelde dat stressmomenten dikwijls gecompenseerd werden met suiker (suikerrijke snacks en wijn). Ik leerde beter omgaan met stress, beter plannen en organiseren en beter voorbereid te zijn op moeilijke momenten. Zo werken we momenteel met een gevisualiseerd lijstje van alternatieven, waarbij ik geleerd heb om leuke te doen in plaats van naar suiker te grijpen. Mijn persoonlijke lijstje was snel gemaakt en niet zo verwonderlijk staat koken (met verse ingrediënten) in de top drie, samen met mijn lievelingsmuziek beluisteren in bad en buiten bezig zijn met de poezen.

Ik geef toe, het lukt nog niet altijd, maar meestal wel en wat ik vooral onthouden heb, is: start nu en niet morgen!

‘Zelfs mijn gezin is enthousiast: bij haar mag je nog gaan’

Enza Muratore -

Toen ik voor het eerst bij Sandra kwam, had ik al verschillende diëten achter de rug. Mijn man dacht waarschijnlijk: ‘wat zal het nu weer zijn?’ en ‘hoelang ga je het nu volhouden?’.

Thuis zijn het allemaal goede eters, en de vrees dat ook zij ‘op dieet’ zouden moeten, zat er dus ook in. Het feit dat Sandra samenwerkt met toprestaurants was voor mijn man uiteindelijk de doorslag om zijn goedkeuring te geven (het is toch altijd leuker als je man achter je staat). Gelukkig voor mij werkt Sandra vaak met ingrediënten uit de mediterraanse keuken. Die smaken kenden mijn gezin en ik al, dus was het geen al te grote aanpassing. Wel moest ik onder andere mijn bordschikking aanpassen. Niet meer pasta met groenten, maar groenten met pasta. De recepten die ze mij meegaf, bleven in de smaak vallen, zowel bij groot als klein.

Mijn jongste zoon van 4 helpt me dan ook met veel plezier om de lekkere recepten klaar te maken want ja… hij is de chef-kok J Uitspraken zoals: "Bij haar mag je nog gaan!" en de lege, met smaak leeggegeten borden waren voor mij een grote geruststelling.

Zo at een vriend van mijn oudste zoon drie borden leeg van Sandra haar welbekende zuiderse groenten (met kip i.p.v. vis) zonder te beseffen dat dit uit een ‘dieetboek’? kwam.

Ik was blij: ik verloor geen tijd meer met het afwegen van iedere hap, ik hoefde geen punten of calorieën meer te tellen. Eigenlijk kookte ik veel ontspannener. Ik at alles, maar in de juiste proporties. Oké, het vraagt (vooral in het begin) een goede organisatie, maar na verloop van tijd wordt dit een automatisme.

Zo maak ik ’s avonds mijn ontbijt en lunch klaar, zo ontloop ik de verleiding om ’s morgens vlug een boterham met choco te smeren of een broodje te gaan kopen. En ook hier wil ik dat mijn lunchdoos zo mooi mogelijk oogt. Variatie in groenten met kleur doet daarbij zijn werk.

Dankzij Sandra heb ik ook Matcha-thee leren drinken. Ik geef het toe, in het begin lustte ik dit niet echt. Zeker niet als mijn thee koud werd. Ik dronk hem dus zeer heet (wat niet goed is voor de eigenschappen van Matcha). Nu drink ik hem met een beetje citroensap en ik vind het heerlijk, zelfs koud. Vooral het besef dat dit gezond is voor mijn lichaam is voor mij een stimulans om hem te blijven drinken. En op het werk... daar trekken sommigen hun neus op voor mijn groene drankje, maar toch heb ik al twee collega's kunnen inspireren om Matcha te drinken!

De Sana-methode is top en Sandra begeleidt en motiveert je ook als het eens wat moeilijker gaat (die bekende plateaus). Dankzij haar motivatie bleef het cijfer op de weegschaal tijdens moeilijke momenten gelijk in plaats van dat het weer steeg.

Zelfs op reis kon ik de Sana-methode toepassen, niet altijd, maar meestal wel, wat met de 80/20-regel heel haalbaar is. De juiste keuzes maken: daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben blij dat ik voor de Sana-methode gekozen heb!

‘Dit is voor mij helemaal geen dieet, maar een nieuwe levensstijl waar ik mij supergoed bij voel’

Fien Vandendriessche -

Sinds ik het mij herinner, ben ik op dieet. Het begon in mijn puberteit, met gevolg dat ik al veel verschillende diëten geprobeerd heb. De eerste maanden vlogen de kilo's eraf, maar telkens waren ze er heel snel weer bij. Ik herviel in mijn oude gewoontes, het lukte mij gewoon niet om het dieet vol te houden. Het teruggrijpen naar snelle suikers in emotionele periodes of bij stress was vooral de boosdoener.

Dankzij de Sana-methode heb ik eindelijk een levensstijl gevonden die mij veel meer energie geeft. De eerste periode was zwaar, omdat ik moest afkicken van de drang naar snelle suikers, maar het werd telkens gemakkelijker. Zoals Sandra mij adviseerde, deed ik het steeds stap voor stap en werkte ik met een doel, want dit is heel motiverend.

Ik heb vooral geleerd om gevarieerd en gezond te ontbijten en om anders te denken over voeding. Ik heb op een eenvoudige en snelle manier leren koken en heb geleerd om meer te bewegen. Door deze levensstijl ben ik al meer vetmassa kwijt dan in al mijn vorige diëten! En dat enkel door gewoon gezond en lekker te eten, door pure voedingsmiddelen zoals olijfolie, volkoren producten, noten, zaden, blauwe bessen en andere superfoods te gebruiken en door vooral bewuster om te gaan met voeding.

Wat ik super vind, is dat je de Sana-methode overal kan toepassen. Op restaurant zijn er steeds voldoende gerechten beschikbaar met veel groenten, op reis is het met wat planning ook zeker te doen. Zondigen compenseerde ik telkens met extra beweging. En gelukkig is er de 80/20-regel.

De gezonde gewoontes probeer ik ook zo veel mogelijk door te geven aan mijn kinderen en door de lekkere gerechten hebben ze er geen moeite mee. Mijn ‘kookkunsten’ worden zeker geapprecieerd.

Kortom, dit is voor mij helemaal geen dieet, maar een nieuwe levensstijl waar ik mij supergoed bij voel!

‘Ik kan zelfs bijna weer in mijn trouwjurk’

Grietje Van Heule - Zulte

In Nooit meer diëten 1 konden jullie mijn getuigenis lezen over mijn laatste poging om mijn 36 overtollige kilo’s kwijt te geraken.

Nu, zo'n jaar later, ben ik 20 kilo afgevallen! Ik kan zelfs bijna weer in mijn trouwjurk. Ik ben super trots op mezelf, al is het niet altijd gemakkelijk om mijn gezonde gewoontes in stand te houden. Een druk gezin, werken, ‘lopen en vliegen’, stressen… soms is het verdomd moeilijk om te weerstaan aan het duivelse eetstemmetje in mijn hoofd. Ik eet als ik blij, droevig, gekwetst, vrolijk ben… Ik eet uit frustratie, uit verveling, als beloning, voor de gezelligheid en ik geef toe dat het 80/20-principe af en toe overhelt naar een 50/50-principe. Emo-eten staat voor mij synoniem voor: alle excuses zijn goed om te eten J. Hoe ga ik daarmee om als ‘moeten’ en ‘niet mogen’ net díe woorden zijn die een spontane jeuk- en eetaanval bij me opwekken?

Met vallen en opstaan leren om niet té streng te zijn voor mezelf en toestaan om te ‘zondigen’, maar vooral terugkijken op het succes dat ik al geboekt heb en hoe ik dit bereikt heb! De kleine, gezonde Sana-stapjes die ervoor zorgen dat ik afval en me goed voel ‘fris’ ik regelmatig op, want een goede gewoonte aannemen en aanhouden vergt tijd en gebeurt met vallen en… opstaan.

Dé belangrijkste gewoonte werd voor mij het ontbijten en gezonde, voldoende tussendoortjes eten. Ik blend dagelijks een fruit- en groentesapje met verschillende zadentoppings of ik maak een smoothie met amandelmelk, fruit en havervlokken als ontbijt. Snel en gemakkelijk on the road voor iemand die nog steeds geen ontbijtfanaat is. Ook een ‘lunchbox’ met aparte vakjes en bakjes die vol gezonde snacks zit, is onmisbaar geworden voor mij: druiven en besjes, groenten met dipsaus, gezonde crackers, een noten-zadenmengeling of -reep, een stuk chocola of een homemade muffin. Ik zorg ervoor dat ik steeds lekkere, gezonde snacks bij me heb.

Gezonde keuzes maken als ik de drang heb om te ‘knibbelen en knabbelen’ is voor mij heel belangrijk. Ik ga bewuster om met voeding en eten, ik denk eerst even na voordat ik de koekjeskast aanval en zoek naar een gezond alternatief. Zelf een gezonde snack of heerlijk gezond dessertje op tafel toveren geeft mij voldoening en rust, zodat ik minder ‘honger’ heb naar comfortfood. Ik experimenteer en varieer, zorg ervoor dat ik altijd een gezonde voorraad in huis heb om iets lekkers, en vooral snel, klaar te maken.

Mijn gekaramelliseerde appeltjes met honing en kaneel, wat Griekse yoghurt, gepimpt met pompoenpitten en noten of granola (geef toe, klinkt heerlijk!) smaken nog zoveel beter dan die snoepreep of suikerwafel die je snel uit de kast graait!

De volgende keer trakteer ik jullie op een succesverhaal of foto van een stralende, gelukkige vrouw met 36 kilo minder overtollige kilo’s. Als ik dit kan, jullie ook J. Succes!

Doelen behalen geeft een kick!

Chantal B. - Poppel

Beweging is voor mij essentieel om gewicht te verliezen. Zonder te sporten zou ik nooit mijn ideale gewicht behaald hebben. Sporten wordt ook steeds leuker en zorgt ervoor dat ik me fit voel, ook mentaal. Doelen stellen en behalen geeft mij een kick. Door mij hierop te focussen en daarbij bewust te eten (in mijn geval opschrijven wat ik eet), lukt gewichtsverlies gemakkelijker. Daarom niet altijd sneller, maar op lange termijn effectiever. Ik verbrand niet alleen tijdens het sporten meer calorieën, maar ook in de dagen daarna. Daarnaast is het ook zo, dat elk uur ik sport, ik niet in de bank zit met wat chips of chocola. Door te sporten blijf ik nu goed op gewicht en voel ik me fitter dan ooit. In april loop ik de Antwerp 10 Miles en in mei fiets ik 4 dagen in de Oostkantons met Bike for Think Pink. Ik ga voor een gezond en sportief leven!

Het ligt binnen ieders handbereik

Danny B. - Torhout

Ik sport regelmatig, maar ik word ondertussen een jaartje ouder (51 jaar). Omdat ik nog steeds wou kunnen meefietsen met de jongeren van onze wielertoeristenclub had ik beslist om iets te doen aan mijn overgewicht. Zo kwam ik via ziekenfonds Bond Moyson bij de Sana-groepssessie in Torhout terecht. Ik ontdekte al snel waar mijn verbeterpunten lagen: het ontbijt en de tussendoortjes. Ik begon vol goede moed en verloor in de eerst week een halve kilo. Ik hield vol en ondervond al snel dat de drang naar zoet verdween. Zelfs de Cola light werd verbannen. Ik begon veel meer kilo’s te verliezen dan ik dacht. Ik veranderde mijn ontbijt naar een gezonde start van de dag en mijn gewicht bleef maar dalen.
Sinds oktober 2012 ben ik 15 kg lichter. Mijn conditie is enorm verbeterd en ik voel mij ook veel beter in mijn vel. Ik vreesde dat ik veel kracht in mijn benen zou verliezen, maar niets is minder waar. Ik heb alle hellingen tijdens de voorjaarsklassiekers goed verteerd en ik kan opnieuw mee met de jongeren. Met veel plezier hoor ik de jongeren zeggen dat onze nestor in zeer goede conditie is dit seizoen.
Ik kan iedereen alleen maar aanraden om zo’n cursus te volgen en vol te houden. Mocht u twijfelen, u hoeft echt niet te leven als een pater om dit te bereiken. Het ligt binnen ieders handbereik! Het enige minpuntje is dat ik al mijn kledij heb moeten vernieuwen, maar het leuke is dat ze een paar maten kleiner zijn.

Een aangename verrassing

Caroline H. - Turnhout

Tijdens de menopauze was ik 15 kg aangekomen op 5 jaar tijd. Voor mij was de grens bereikt, ik moest en zou gewicht verliezen om me terug beter in mijn vel te voelen. Dus heb ik de koe bij de horens gevat en ben ik eraan begonnen met behulp van een diëtiste én een gezonde manier van eten.Zo kwam ik in contact met Sofie en het Sana-dieet. Het eerste contact was een aangename verrassing: geen honger lijden en meer (maar anders) eten dan ik gewoon was. Daarbij kwam de zeer deskundige uitleg over voeding, het hoe en waarom, enz. Sofie antwoordt op al mijn vragen zodat ik gemotiveerd blijf en kan volhouden, wat niet eens zo moeilijk is met dit dieet!
Intussen is er al 5 kg af, zonder moeite eigenlijk. Af en toe een beetje zondigen doe ik wel, al is het op een "gezondere" manier vb. 1 stukje chocola in plaats van 3 en héél af en toe een frietje. Ik heb ook nieuwe smaken leren kennen, vb. magere yoghurt/platte kaas met gedroogde vruchten, lekker! Kortom ik ben zeer blij dat ik het Sana-dieet en Sofie heb leren kennen, daarom ben ik van plan om regelmatig "op controle" te gaan en te genieten van elke kilo (of gram) die ik verlies. Met heel veel dank aan Sofie!

Het Sana-dieet, gewoon doen!

G.S. - Heusden-Zolder

Jarenlang had ik last van een jojo-effect. Ik kon niet meer in mijn kleren en wist niet meer hoe ik mijn kilo’s kwijt kon raken. Mijn huisdokter verwees mij uiteindelijk door naar Anna Kowalczyk, een diëtiste in Heusden-Zolder. Hier heb ik leren anders te eten: olijfolie, superfoods, meer groenten en fruit ,… allemaal lekkere gezonde dingen.
Dagelijks kan je genieten van al het lekkers en af en toe zondigen hoort daar zeker bij!
Meer beweging en gezond eten, dit heb ik geleerd bij Anna, aan wie ik veel steun had. Nog steeds trouwens, want ik ga nog regelmatig bij haar. Zij meet niet alleen mijn BMI, maar ook mijn vetgehalte, vochtgehalte, … wat heel interessant om weten is.
Dank je wel Anna!

Het Sana-dieet, gewoon doen!

Met gezonde groeten,

Greta S.

Mijn leven is veranderd sinds ik Sana ontdekt heb

Anna D. - Rebecq

Ik heb meerdere diëten gevolgd waardoor ik vermagerde. Helaas kwamen de kilo’s er even rap terug bij. Via mijn zus leerde ik vervolgens Sana en diëtiste Lorrie Quarta kennen. Zij heeft mij onmiddellijk gerustgesteld en geloofde erin dat ik die extra kilo’s voorgoed vaarwel zou zeggen. Ik heb haar verteld over mijn klachten, mijn mislukte pogingen en vooral mijn obsessie om die laatste overtollige kilo’s te verliezen die mij al meer dan een jaar ongelukkig maakten.
Momenteel ben ik heel tevreden met het resultaat. Dankzij Lorrie heb ik terug het zelfvertrouwen dat ik kwijt was na meerdere mislukte afslankpogingen. Ik heb nu geleerd om anders te koken, namelijk op een gezonde manier. Ik heb terug energie en voel me vitaler.

Mijn leven is veranderd sinds ik Sana ontdekt heb.

Ik ben nog altijd enorm gemotiveerd om te blijven verder doen met Sana met behulp van Lorrie Quarta !

Na 7 weken een echte transformatie!

Ziggy S. - Heusden-Zolder

Mijn zoektocht naar evenwichtige voeding heeft me na wat zoekwerk op het internet bij Anna Kowalczyk, een Sana-voedingsdeskundige uit Heusden-Zolder, gebracht. Ik had nog nooit van Sana gehoord, maar de omschrijving van hun principes sprak me wel aan. Diëten om te vermageren was niet mijn doel, gewoon gezonder gaan eten... Ondanks dat ik al een tijdje op mijn voeding aan het letten was, ontbrak het me toch aan discipline om hier een regelmaat in te vinden. Dus maakte ik een afspraak bij Anna. Na een kort kennismakingsgesprek wist ze al welke richting ik uit wilde en daar bovenop heb ik veel advies gekregen over eetpatronen, etiketten lezen (wat heel nuttig is), superfoods, enz...
Het toffe eraan is dat ik niets hoefde op te geven, alles mag gegeten worden maar sommige dingen gewoon veel beperkter dan andere, geen probleem vermits discipline een doel werd van mij. Ik ben 5 keer op consultatie gegaan en telkens werden mijn waarden gemeten. Ik ben toch enkele kilo’s kwijtgespeeld en met mijn 75 kg nu heb ik mijn doel bereikt. Het kost me bovendien geen moeite om dit gewicht te behouden.
Ik heb op die 7 weken tijd toch een transformatie ondergaan, door bv. het uitsluiten van toegevoegde suikers kreeg ik meer energie in de plaats en als gepassioneerd mountainbiker geeft dit enkel positieve resultaten. Ik krijg ook veel positieve commentaar van mensen die vinden dat ik er gezonder uitzie en vooral slanker. Sommige kledingstukken zijn nu gewoon te groot geworden.
Door lang thuis te zitten omwille van een sportblessure had ik ook ineens veel tijd om te koken en zo ben ik eens beginnen neuzen in het aanbod recepten op de Sana website. Ik heb hier 1 grote les uit geleerd: bewust eten is ook bewust winkelen  . Ik ben zeker geen chef-kok maar die enkele mensen waarvoor ik al heb gekookt waren enthousiast over wat ze geserveerd kregen.
Dus voor de mensen die “iets” willen doen maar niet weten hoe? Stap eens binnen bij een Sana-voedingsconsulente en je leven zal niet meer hetzelfde zijn!
 
Gezonde en sportieve groeten,

Ziggy S.

Deze zomer heb ik terug voor het eerst een bikini gekocht…

C.A. - Menen

Ik vond het een geweldige cursus met Sandra. Ik heb me geabonneerd op het Sana Membership en heb er ondertussen een heel andere koop- en kookgewoonte aan overghouden. Het is niet moeilijk om verandering in deze gewoontes te brengen omdat ze eigenlijk ook niet al te drastisch zijn zoals bij sommige diëten wel het geval is. Je moet het gewoon doen! 
Ik heb veel meer energie, geen behoefte meer aan zoet en ben vlugger voldaan.

Langzaam maar zeker!

L.H. - Evergem

Sana werkt, ik ben fitter, straal gezondheid uit en ben gewoon gelukkiger!

Ik heb vanaf mijn 15e sportschool gedaan, met 12u sporten per week. Daarna werd ik student in Gent, feestte alle dagen, van pizza tot pita … en ging uit met Baileys als favoriete drank. Mijn 1e jaar Gent zorgde ervoor dat ik 20kg bijkwam. Dat maakte me niet blij, dus ging ik in de zomer voor de 1e keer naar de diëtiste. Op 3 maanden tijd verloor ik 14kg, dus iedereen weer blij. Na een 10-tal maanden waren die kilo’s er opnieuw weer bij. Ik heb dan vanalles geprobeerd zoals Herbalife, WeightWatchers, Xenical (nu Ali) en nog andere pillen van de TV-shop. Het klassieke dieet met begeleiding werkte het beste, maar altijd slechts tijdelijk. Ik had een enorm jojo-effect, ups en downs. Ik was het zo beu, want bij klassiek dieet moet je veel lekkere dingen schrappen (o.a. zalm, noten, bananen….) en je voelt je constant gestraft.
Een goede vriendin, die strijdt tegen kanker, liet haar bij Sana begeleiden en informeerde me over het principe. Gezonde voeding als drijfveer en alle dagen superfoods. Alles mag, maar met mate. Ik was onmiddellijk geïnteresseerd en maakte een afspraak. Het is nu 13 maanden geleden. Sandra gaf me een heel goede uitleg over de basisprincipes. In het begin was het iets strikter omdat ik toch een 6 à 8kg moest afvallen. Ik heb mijn keukengewoontes aangepast, eet niet meer alle dagen vlees, maar meer vis. Ik ben beginnen experimenteren met groenten en fruit. Wat een ervaring! Ik kook zeer graag en heb puur leren koken, zonder veel sauzen, maar met heel veel smaak! Ondertussen ben ik reeds 2 maanden stabiel qua gewicht, heb 8kg verloren en voor het eerst is mijn BMI lager dan 25 voor een langere periode! Mijn huid, haar, nagels … blaken van gezondheid. Iedereen zegt constant dat ik er zo goed uitzie. Het is super leuk. Ik heb nu echt niet meer het gevoel dat ik op dieet ben, het is gewoon mijn levensstijl geworden! Ik voel me helemaal niet gestraft, maar heb een manier gevonden om lekker te eten zonder al de klassieke dikmakers. Mijn partner is helemaal niet te dik, integendeel. Hij heeft mijn nieuwe kookstijl zeker weten te appreciëren, hij vindt het super lekker en eet gewoon wat meer. Ik ben Sana zeer dankbaar en zou het iedereen aanraden, niet alleen om te vermageren, maar gewoon omdat het gezondheid en geluk brengt.

Dank je Sana!

Sana? Niet twijfelen, gewoon doen!

G.C. - Haacht

Koken is mijn passie. Ik ben dan ook regelmatig op zoek naar nieuwe gezonde en lekkere gerechten die ik met veel plezier klaarmaak. Op een dag had ik het boek ‘Gezond & Slank’ van Sandra Bekkari in mijn hand vast, bladerde erdoor en nam het mee. Ik kookte er een paar recepten uit, bekeek het boek en legde het neer. Bij de meeste Sana principes kon ik ja antwoorden, soms was het eerder een jaaaaa - kan beter - maar al bij al vond ik dat ik het niet zo slecht deed.

Ongeveer twee jaar geleden stond mijn wereld even stil. Ik kreeg te maken met een intens verdriet en hoewel ik geen snoeper was zocht ik troost in zoetigheid, met alle gevolgen vandien. Van een vrolijke, sportieve dame met passie voor gezond eten werd ik (en ik durf het woord te gebruiken) een echte suikerverslaafde. Mijn bloedsuikerspiegel kreeg een achtbaaneffect omdat ik meermaals per dag toegaf aan snelle suikers. Na het consumeren van snelle suikers voelde ik me zo slecht en prikkelbaar dat ik, om me eventjes beter te voelen, terug snelle suikers moest nemen …

Om een lang verhaal kort te maken: na de zoveelste mislukte poging keek ik futloos in de spiegel en zag ik niet meer de jonge, energieke, goedlachse vrouw die ik was.Ik was een wrak, futloos, prikkelbaar en ongelukkig. Ik wist dat ik er iets aan moest doen. Ik herinnerde me ineens het boek van Sandra Bekkari waarin stond dat ze niet gelooft in calorieën tellen en dat gezond en lekker samen gaan... deze opmerking was voor mij doorslaggevend. Na de x-ste dieetpoging, crashdieet, het tellen van points, kalo’s, calorieën en andere benamingen voor voeding wist ik één ding; het werkt niet voor mij. Ik wilde op mijn bord eten zien. Als er een tomaat ligt, wil ik ook tomaat zien, ruiken en proeven en geen andere terminologie gebruiken. Diezelfde avond heb ik me ingeschreven bij sanavoedingsadvies, mijn eetgewoontes bijgehouden, ze vervolgens met enig gevoel van schaamte opgestuurd en eraan begonnen.
 
Ik ben er nog niet. Mijn lichaam is na zoveel diëten uitgeput en heeft tijd nodig om te herstellen. Er is één ding dat vaststaat en dat is; Sana werkt!  Na 1 maand ben ik 2 kg lichter, maar het gewicht doet er nu niet toe. Ik voel me beter. Ik zie er beter uit. Ik straal. Mijn huid kreeg een frisse teint en mijn omgeving merkt dat de jonge, energieke en goedlachse vrouw terug is.
 
Een dankwoord voor de inzet en het engagement van Sandra is op zijn plaats. Ik heb het haar niet gemakkelijk gemaakt, maar ze heeft me goed gesteund. Als er op mijn voedingsanamnese een extraatje stond dat er eigenlijk niet hoorde liet ze het op een zeer professionele manier weten. Bv.: ‘Je menu ziet er heel goed uit, 1 kleine tip: als je kiest voor amarant zou ik niet ook nog Essenenbrood eten’ … Kortom, het was fijn om met zo’n stimuleerde en gemotiveerde consulente samen te werken.
 
Om mijn overwinning te vieren heb ik me niet op een taart getrakteerd maar op iets tastbaars. Vanaf 20 maart ’12 draag ik een prachtige ring waar ik ongetwijfeld nog heel lang van zal genieten. En als ik eens een moeilijk moment heb, kijk ik dan naar mijn ring en denk terug aan het heerlijke gevoel van voldoening dat ik heb ervaren na het bereiken van mijn doel. ….
 
Sana? Niet twijfelen, gewoon doen!
 
Succes en gezonde groet,
 
GC

Dagelijks de Sana-principes toepassen en toch blijven genieten!

Caroline Emans - Rollegem

Via een presentatie voor onze vereniging van markante dames leerde ik de 7 Sana-principes kennen. Deze principes die men dagelijks zou moeten toepassen leken logisch, maar werden vooral ook aantrekkelijk voorgesteld door Sandra Bekkari. De presentatie werd zeer deskundig en op een enthousiaste manier gebracht, waarna ikzelf ook zin had om terug de weg van de gezonde voeding in te slaan en te blijven volgen. Met het boek ‘Gezond & Slank’ bij de hand is het een plezier om lekkere en mooi gepresenteerde gerechtjes te maken die perfect in het plaatje passen van de Sana-principes. En dat het figuur er wel bij vaart, daar kan ik al van getuigen! Ik kan het boek dan ook aanbevelen aan iedereen die in gezonde voeding en gezonde levensstijl geïnteresseerd is.
Hartelijk dank voor de presentatie, want er werd een levenswijze voorgesteld waar men enkel baat bij kan hebben en die zeker vol te houden is! 

Een echte openbaring

V.N. - Oostende

Met enige twijfels ging ik naar de eerste consultatie bij de voedingsconsulente maar het werd een echte openbaring. Het Sana-dieet was niet zoals de vele die ik reeds gevolgd heb. Het voedingsadvies werd in stappen aangeboden zodat ik geleidelijk kon wennen aan de nieuwe levenswijze. Het eerste resultaat was al vlug te merken waardoor ik nu na een 7-tal weken er een geheel nieuwe levensstijl op nahoud. Met de aanmoedigingen en de steun van mijn consulente heb ik mijn eerste doelstelling gehaald. Maar ik wil nog meer bereiken omdat ik eigenlijk zonder al te veel moeite kan volhouden!

Een schot in de roos!

N.S. - Sint-Gilles-Waas

Professionele begeleiding, een weekschema op jouw maat, elke week een ander aandachtspunt waaraan gewerkt kan worden en steeds een positieve stimulans - ook al is de ene week een beetje lastiger dan de andere. Er wordt naar oplossingen gezocht voor 'de moeilijke momentjes' en voor je ’t weet ben je een nieuwe weg ingeslagen waar gezondheid meer en meer de bovenhand krijgt. Als deze gedachte ook nog eens gewichtsverlies met zich meebrengt, dan spreek ik met véél plezier over een schot in de roos! Dus wanneer u denkt dat de drempel bij de diëtiste zeer hoog is, ga dan eens langs bij Sana en u zal zien dat het ook anders kan!

12 kg kwijt en ik voel me opnieuw goed in mijn vel

J.K. - Stekene

“Ik voelde me al een tijdje niet goed meer in mijn vel. De kilo’s bleven de laatste jaren nogal gemakkelijk hangen. Ik dacht dat het vanzelf in orde zou komen door overdag minder te eten, maar 's avonds at ik dan te veel, en liefst nog met een glaasje wijn erbij. Het was elke week een beetje vechten tegen de weegschaal. Toen heb ik een afspraak gemaakt met Sana-consulente Margriet Van De Sijpe. Ik kreeg tips om mijn eetgewoontes aan te passen. Het ontbijt werd hierdoor royaler dan voorheen! De gezonde tussendoortjes zorgden ervoor dat ik geen hongergevoel kreeg. Het avondmaal werd aangepast door de goede verhoudingen tussen vlees en groenten te respecteren. Zonder dat ik het als een inspanning aanvoelde, verloor ik op 6 maand tijd ongeveer 12 kilo. Ik kon voorheen niet geloven dat het kon. Uiteraard voel ik me nu veel beter. Het is ook prettig wanneer anderen zeggen dat ik er nu beter uitzie. Dat motiveert ook om mijn aangepaste eetgewoontes trouw te blijven. Bij deze een van harte bedankt aan Margriet, die als jonge starter en enthousiaste diëtiste mij door deze raadgevingen opnieuw goed in mijn vel heeft doen voelen…”

Lekkere recepten en veel goede tips!

K.L. - Kapellen

Heel hartelijk dank voor alle advies die ik gekregen heb en steeds goed volg, ik bezoek regelmatig de website voor info en menu’s. Ik heb al geweldig lekkere dingen gemaakt, en ben zelfs daarmee al bijna 9 kg kwijt !! Goed hé ! Er zitten ook veel goede tips bij waar ik al dikwijls gebruik van heb gemaakt. Dit is geen dieet, het is een levenswijze die je vol kan houden.

Mevr. L. volgde het online begeleidingsprogramma Gezond en slank

Echt tevreden over het resultaat

Jean-Pierre S. - Oostende

Ik heb dikwijls geprobeerd om te vermageren, maar het lukte mij nooit. Ik begon dus aan het 7-wekenprogramma met het idee: 'het lukt waarschijnlijk weer niet, maar je weet maar nooit'. Ik woog 85,8 kg en ben 1m68: dus overgewicht. Ik heb het 7-wekenprogramma gevolgd en weeg nu 77,5 kg! Wat ik zo goed vond aan het Sana-programma is dat ik heel goed begeleid werd. Bovendien is het dieet heel gemakkelijk te volgen: eens je de principes onder de knie hebt, lukt het beslist. Ik ben echt tevreden over het resultaat. Ondertussen is na een nieuwe bloedanalyse gebleken dat ook mijn cholesterol is gedaald van 240 naar 146!

Een andere manier van koken

Jo L. - Waregem

Bij gezond eten dacht ik voornamelijk aan 'goed voor de lijn'. Bij het 'gezond voor lichaam en geest' stond ik niet stil, totdat ik samen met mijn vrouw op consultatie kwam. Na een check-up werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt! Ik dacht dat ik niets lekkers meer zou mogen eten en enkel nog streng zou moeten vasten. Niets was minder waar. We leerden op een andere manier koken en werden ons ook bewuster van 'een gezonde manier van eten'! Dat er nu ook al enkele kilo's af zijn, is natuurlijk mooi meegenomen.

Veel actiever

Annie D. - Deinze

Ondertussen is mijn stijl van koken en eten heel wat veranderd... Ik leerde heel wat nieuwe producten kennen zoals agavesiroop, biogarde-yoghurt, zaden, noten, bessen, ... Zoet is voor mij nu te zoet. Dankzij een gezonder eetpatroon voel ik me veel actiever en ben ik 8 kg afgevallen. Twijfel niet aan het Sana-concept, doen is de boodschap! Ik ben een gelukkig iemand.

Een bijzondere ervaring

Deelnemer Kookworkshop 'Koken met olijfolie' -

Net thuis, naar huis gereden met de dessert op de tong nog... Waaaw, bijzonder: een chef in actie, in zijn keuken, uitgelezen gerechten met recepten, perfecte wijn, een prachtig kader, en perfecte omkadering door de gastvrouw! Heel hartelijk dank - en voor herhaling vatbaar!

Gezond vanbinnen is mooi vanbuiten

Sylvie D. - Wakken

In onze huidige samenleving horen we zo veel alarmerende berichten over kanker en andere welvaartsziekten. Als gezondheidsbewuste vrouw ben ik er altijd van overtuigd geweest dat een gezonde levensstijl, gecombineerd met een gezond en evenwichtig eetpatroon die ziektes kan voorkomen. We weten allemaal wel min of meer wat gezond en niet gezond is. Maar bij Sana leer je echt hoe het moet. Via een zevenwekenprogramma leer je stap voor stap welke voedingsmiddelen bijdragen tot een gezonde dosis vitaliteit. Je leert hoe je op een eenvoudige manier overheerlijke gerechtjes moet klaarmaken. Ik zou iedereen Sana ten stelligste aanraden. Zeker aan iedereen die zich fit en vitaal wil voelen. Want gezond vanbinnen, is mooi vanbuiten.

Niet alleen het wat, maar ook het waarom

Jan G. - Anzegem

Slank worden kan een doel zijn. Een beter doel is: zich goed voelen, zich beter voelen. Dat is een zaak van bewegen, denken, met mensen omgaan, en zeker ook: zich voeden. Het doet daarom deugd als een visie op voeding is ingebed in een breder geheel. Niet zomaar meten wat je eet, maar weten. Niet alleen het wat, maar ook het waarom. Niet alleen massaal vermageren, maar gezonder zijn. Beter leven door te weten wat je eet en doet.

Herwonnen vitaliteit

Yves V. - Wortegem-Petegem

Dankzij de visie en levensstijl van Sana hervond ik de vitaliteit. Een gezonde geest in een gezond lichaam is een fantastisch gevoel om iedere dag mee te starten. De vele complimenten door het gewichtsverlies zijn op zijn minst gezegd even leuk!

Praktisch, leefbaar en haalbaar

Charlotte V. - Kruishoutem

Mijn eet- en leefgewoonten werden stap voor stap aangepast en bijgestuurd en dat maakt alles zo praktisch, leefbaar en haalbaar, ... zeker ook met oog op de toekomst!

Innerlijke en uiterlijke veranderingen

Sandra M. - Deinze

Al snel merkte ik zowel uiterlijke als innerlijke veranderingen aan mijn lichaam. Na 7 weken was ik meer dan 5 kg vermagerd, mijn huid voelde anders aan en ik had terug veel meer energie.

Ik voel me supergoed!

Daphne F. - De Pinte

Vroeger at ik graag koekjes en snoep. Nu heb ik die drang totaal niet meer; geef mij maar een handje nootjes! Ook gedroogd fruit, groene thee, Essenerbrood en avocado vind ik nu heel lekker, allemaal dingen die ik vroeger niet at. Ik had al zo vaak geprobeerd te diëten en nu is het mij eindelijk gelukt! Mijn totale gewichtsverlies bedraagt reeds 16 kg. Ik ben superblij. Niet alleen vanwege mijn gewicht, maar ik voel me ook supergoed!

Positieve opmerkingen over mijn lijn en uitstraling

C.D. - Merendree

Sinds februari 2010 volg ik de Sana-principes. Ik eet nu gezonder en voel me fitter! De zoetigheden en slechte eetgewoontes zijn verleden tijd. De positieve opmerkingen i.v.m. mijn lijn en uitstraling geven mij een vrouwelijker gevoel.

Niet langer hoofdpijn, prikkelbaarheid, vermoeidheid, ...

Ariane V.C. - Vrasene

Vroeger heb ik reeds vele pogingen ondernomen om gewicht te verliezen en dat is me nooit echt gelukt. Nu merk ik dat mijn lichaam gezonder is. De kwaaltjes die ik vroeger bij een dieet had zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid, vermoeidheid, ... heb ik geenszins bij Sana ervaren. De motivatie is blijvend en ik voel me veel energieker dan ooit. Het Sana-voedingspatroon blijft het mijne. Ik ben trots dat ik tot nu toe al 12 kg ben afgeslankt en ben er zeker van dat dit resultaat blijvend is en enkel nog positief kan evolueren.

Het maakt een mens gelukkig!

Anne-Marie A. - Kieldrecht

Dankzij de Sana-filosofie ben ik erin geslaagd reeds 6 kilo te verliezen op een aangename manier : géén proteïne-gedoe, géén calorieën tellen, géén vieze maaltijdvervangers, géén ongezonde kunstmatige zoetstoffen. Ik eet nu heel bewust veel gezonde en vooral lekkere dingen, dagelijks een goeie portie superfoods, regelmatig een glaasje wijn, kortom geen saai voedingspatroon. De recepten zijn een heel goede leidraad voor een gevarieerd eetpatroon, alsook het heel smakelijke kookboek van Sandra Bekkari! Beslist een aanrader. Ik ben 100% gewonnen voor deze manier van leven... het maakt een mens gelukkig!

Smaakvolle en pure voorbeeldmenu's

Kristine I. - Deurle

Het was niet mijn bedoeling om af te vallen, integendeel. Ik was eventjes mijn weg kwijt in wat gezonde voeding nu eigenlijk was. Na het lezen van Sandra Bekkari’s boek, een mooi, bruikbaar, aantrekkelijk en overzichtelijk boek met niet TEVEEL informatie, had ik besloten om met Sana contact op te nemen, met uiterst positieve resultaten. Wat mij het meest bijblijft van de consultaties is de nauwgerichte opvolging en tal van voorbeeldmenu’s die lekker smaakvol, rijk, vol en puur zijn. “Voeding” is voor mij niet langer een sleur, ik kan er opnieuw van genieten.

Een andere focus

E.B. - Waregem

Sana heeft mij doen inzien dat je door gezonde voeding heel wat teweeg kunt brengen in je lichaam. Vroeger lag bij mij de focus op calorierijk voedsel beperken om zo lichaamsgewicht te verliezen, terwijl ik nu nadenk en plan wat ik kan eten om gezond te leven en bijgevolg ook nog eens gewicht verlies.

Een feest!

Caroline C. - Waregem

Het is moeilijk uit te leggen wat Sana voor mij juist betekent. Het grootste verschil met vorige diëten is dat ik hier niet de indruk heb dat ik mij te kort doe. Ik eet gezond en gevarieerd, en het is een feest! Nooit een afstraffing of pijniging, nooit tellen (calorieën), gewoon mezelf en mijn lichaam verwennen, iedere dag. Een voldaan gevoel en toch 7 kg af op 7 maanden… nooit gedacht dat dit zou kunnen… en ik wil mijn lichaam verder zo verwennen met al dat lekkers en gezonds…

Energieniveau wonderbaarlijk verbeterd

Sylvia D. - Gent

Na jaren diëten en jojo-effecten van jewelste viel mijn oog op het voedingsadviesbureau Sana, dat gezonde en lekkere voeding hoog in het vaandel draagt. En niets is minder waar: wat ik heb leren eten is mijn dagelijkse voeding geworden, gewoon lekker! Ik eet volgens de Sana-principes maar volg zeker geen dieet. Naast gewichtsverlies is mijn energieniveau wonderbaarlijk verbeterd, die superfoods zijn echt super, voor mij eerder een verslaving waar ik niet meer zonder kan. Dagelijkse beweging, ook al ben je geen sportman/vrouw, is mede sleutel tot succes. Een gezond gewicht, aantrekkelijk lichaam, tonnen energie en een perfecte basis voor zwangerschapswensen, dat is met dank aan Sana.